FAQ

Algemeen

Waar vind ik de aanlegplaats van een cruiseschip ?

Op onze cruisekalender vind je de naam van het schip en ook de aanduiding van het kaainummer waar het aanmeert.  De grote schepen (meer dan 200 m lang) liggen meestal aan de Zweedse Kaai, de kleinere aan het Zeestation.

Waar kan ik cruiseschepen bezichtigen ?

Aan het begin van de Zweedse Kaai, net naast de ingang van de Vandammesluis, krijg je vanop het dak van een expocontainer, het beste uitzicht op de grote cruiseschepen.  De kleinere, luxeschepen aan het Zeestation zijn zichtbaar vanop het uitwaaiplatform op het einde van de Graaf Jansdijk, naast het Visserskruis.

Hoe bereik ik als opvarende vanuit Zeebrugge toeristische bestemmingen als Brugge, Blankenberge, Oostende, Gent of Brussel?

De gemakkelijkste manier om zonder tijdverlies een uitstapje te maken naar een toeristische bestemming bestaat erin een excursie te boeken bij de rederij. Dan wacht de excursiebus u op bij het schip, u wordt tijdens de excursie begeleid door een gids en u wordt tijdig teruggebracht naar het schip.

Iets moeilijker, maar goedkoper, is zelf uw excursie organiseren. Eerst neemt u de gratis shuttlebus die u van het schip naar de uitgang van de terminal brengt.  Daar kunt u kiezen voor openbaar vervoer (tram en trein) of voor een taxi.  
In de praktijk leggen veel rederijen een (al dan niet betalende) shuttledienst in naar het station van Blankenberge.  Daar vertrekken om het half uur treinen naar Brugge, Gent en Brussel.

Er zijn, buiten de terminal,  ook private operatoren die vervoer naar Brugge aanbieden.
 

Is er parking voorzien nabij de cruiseterminal ?

Er is geen parkeermogelijkheid aan de ingang van de Zweedse Kaai.  De zone aan de ingang is volledig voorbehouden voor taxi’s. Als bezoeker parkeer je je wagen best om de hoek, in de buurt van de yachthaven.  Langs de Rederskaai en de Graaf Jansdijk vind je altijd wel een plaatsje.  Vanaf de zomer van 2018 wordt op de parking van het nieuwe cruisegebouw wel een zone voor ‘short stay parking’ voorzien.

Kan ik in Zeebrugge een cruiseschip bezoeken ?

Uit respect voor de passagiers aan boord kunnen enkel professionele reisagenten en tour operators uitzonderlijk een cruiseschip bezoeken.  Als particulier of als groep kun je geen toegang tot de terminal of tot het schip bekomen. Dit kadert in de naleving van de ISPS-code (International Port Ship and Port Facility Security Code).

Waar spreek ik af met familie, vrienden of kennissen die als passagier meevaren met een cruiseschip dat Zeebrugge aanloopt ?

Aan de ingang van de Zweedse Kaai bevindt zich een klein gebouwtje waar u kunt afspreken. Opvarenden van het cruiseschip nemen de gratis shuttlebus tot aan de ingang van de Zweedse kaai, hun bezoekers parkeren hun wagen buiten de terminal en wandelen tot aan het gebouwtje.  Vanaf de zomer van 2018, kan afgesproken worden in het nieuwe cruiseterminalgebouw. 

Bestaan er vanuit Zeebrugge nog ferryverbindingen voor passagiers naar Engeland ?

De rederij P&O Ferries biedt elke dag om 18.00 uur een afvaart naar Hull in Noord-Engeland.  De overtocht duurt 13 uur. Meer info: http://www.poferries.com/bn/zeebrugge-hull
Er is geen rechtstreekse passagiersverbinding meer met Schotland.

Kan ik vanuit Zeebrugge een cruisereis maken?

Zeebrugge is momenteel vooral een aanloophaven waarbij passagiers vanuit Zeebrugge een excursie maken maar enkele rederijen bieden ook afvaarten vanuit Zeebrugge aan.
Meer info vind je hier:
All Ways Cruise: De mooiste Noorse fjorden
MSC Cruises vanuit Zeebrugge