Structuur van de haven

Als gevolg van de grootschalige uitbouw tot een diepzeehaven bestaat  de haven van Zeebrugge sinds 1985 uit drie delen :

De voorhaven van ZeebruggeDe voorhaven

De voorhaven is op de zee gewonnen en beschermd door twee  strekdammen van meer dan 4 km lengte. Omwille van de directe toegang vanuit zee en de grote waterdiepte is de voorhaven bijzonder geschikt voor het snelle roll-on/roll-off- en containerverkeer. Ook de schepen met vloeibaar aardgas leggen hier aan. Deze schepen transiteren niet door de sluizen.

 

  

 

 

 

De achterhaven van ZeebruggeDe achterhaven

Via de Pierre Vandammesluis (1985) en de Visartsluis (1905) varen schepen naar de achterhaven. De achterhaven omvat twee grote dokken, het Noordelijk Insteekdok en het Zuidelijk Kanaaldok. Hierrond zijn terminals met logistieke centra gevestigd voor de behandeling, stockage en distributie van enerzijds nieuwe wagens en anderzijds voedingswaren zoals groenten, fruit, fruitsappen, vis, vlees, koffie enz. Deze ladingen krijgen in Zeebrugge dus een toegevoegde waarde.

 

 

 

 

De binnenhaven van BruggeDe zeehaven van Brugge

Via het Boudewijnkanaal varen schepen naar de haven van Brugge. Hier wordt het stedelijk gebied bediend met bulk- en conventionele ladingen.

 

 

 

  

  

 

 

De haven wordt onderverdeeld in 9 zones. De zones 1, 2, 6 en 7 vormen de buitenhaven (voorhaven) van Zeebrugge.  De zones 3, 4 en 5 vormen de binnenhaven (achterhaven) van Zeebrugge. De zone 9 vormt het kanaal Brugge-Zeebrugge en de binnenhaven van Brugge. De zones zijn herkenbaar aan het eerste cijfer van de kaainummers.

Port of zeebrugge: Vandammehuis | Isabellalaan 1 | B-8380 Zeebrugge | Belgium
Tel.: +32 (0)50 54 32 11 | fax: +32 (0)50 54 32 24 | E-mail: mbz@portofzeebrugge.be

Incidenten / Calamiteiten
Achterhaven en Brugge: 050 / 54.32.31 of VHF 68 | Voorhaven: 050 / 54.68.67 of VHF 71

Opmerkingen of suggesties over de haven van Brugge-Zeebrugge mogen gericht worden aan : ikmeld@zeebrugge.be